Diuretiska piller

vanddrivende-piller_se

Diuretika är läkemedel, effekten av som ligger i urinutsöndring. De viktigaste indikationerna för diuretika användning är ödem, njursjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Du kan köpa vätskedrivande tabletter i Sverige utan recept på alla apotek eller online.

Det huvudsakliga syftet med diuretika är att befria kroppen av överdriven vatten och salt. Rensning sker genom att ta bort oönskade ämnen. Utöver normaliseringen av vattensaltbalansen, diuretika hjälpa till att normalisera blodtrycket och minska belastningen på hjärtat.

Alla diuretika kan delas upp i flera grupper:

 • tiaziddiuretika – hydroklortiazid;
 • kaliumsparande diuretika – Spironolakton;
 • loopdiuretika – Torasemid;
 • osmotiska diuretika – Mannitol.

Hydroklortiazid är en representant för tiaziddiuretikaklassen – den första vätskedrivande läkemedel, som har använts för behandling av högt blodtryck. Den diuretiska effekten utvecklar 1-2 timmar efter intag av en Hydroklortiazid piller och varar ca 10 timmar.

Den minsta Hydroklortiazid dos av 12,5 till 50 mg per dag kan föra normalisering av blodtryck. Intensiteten av den blodtryckssänkande effekten i Hydroklortiazid användning uppnås genom att minska trycket på blodkärlens väggar.

Blodtryckssänkande observeras efter 3-4 dagar Hydroklortiazid terapi. Genomförandet av den blodtryckssänkande effekten kan i sällsynta fall behöver 20-30 dagar.

En av hydroklortiazid nackdelar är den ökade utsöndringen av kalium och magnesium från kroppen under behandlingen med detta diuretikum. Därför patienter som använder hydroklortiazid rekommenderas att ta läkemedel som kompenserar för dessa element.

Hydroklortiazid används i stor utsträckning med andra blodtryckssänkande medel. Följande förening Hydroklortiazid innehållande läkemedel är populära i Sverige: Accupro, Diovan, Esidrex, Karvezide, Lesamor, Synerpril, Vivendal och många andra. Sammansatta läkemedel för blodtryckssänkande kan användas i fall monoterapi med hydroklortiazid vänder ineffektiva.

Spironolakton är en kaliumsparande diuretikum, vilket påverkar graden av aldosteron. Koncentrationen av detta hormon är beroende på nivåerna av
natrium- och kaliumsalter. Hög aldosteron nivån åtföljs av en ökad natriumkoncentration och låg koncentration av kalium. Saltbalansen njurfunktion kan leda till högt blodtryck och hypokalemi.

Spironolakton är kapabel att undertrycka produktion av aldosteron. Urindrivande effekt resulterar i en normal aldosteron nivå, så att blodtrycket inte ökar, och kaliumkoncentrationen ligger kvar på samma nivå.

Fördelarna med Spironolakton använda:

 • positiv effekt på loppet av kronisk hjärtsvikt;
 • absorption i organismen inte minskar med måltider;
 • minskar avsevärt risken för arytmi;
 • förhindrar hypokalemi.

Torasemid är en allmänt använd loopdiuretikum. Indikationer för dess användning är ödem, som orsakas av kronisk hjärtinsufficiens, hypertoni och njursjukdomar. I Sverige kan Torasemid tabletter köpas med olika aktiva ingrediensen massfraktion av 2,5 till 20 mg.

Toppen av Torasemid terapeutisk effekt uppnås 2-3 timmar efter intag. Läkemedlet absorptionen påverkas inte av mat. Den diuretiska effekten kvarstår under 18 timmar.

Torasemid kombinerar några av egenskaperna hos tiazid och kaliumsparande diuretika. Detta diuretikum läkemedel kan delvis blockera aldosteronreceptorer. På grund av den kaliumsparande effekt, är en betydligt mindre mängd kalium visas från kroppen när man använder Torasemid jämfört med andra loop-diuretika.

Torasemid har en vasodilaterande effekt, precis som tiaziddiuretika. Torasemid verkan resulterar i minskad känslighet hos glatt muskulatur till kärlsammandragande effekten av kalciumjoner.

Fördelarna du får från att använda Torasemid är:

 • breda doser varierar;
 • långvarig terapeutisk effekt;
 • Möjligheten att använda för regelbunden behandling av högt blodtryck;
 • visar en liten mängd kalium från kroppen, därmed risken för hypokalemi är mycket låg;
 • kan användas till patienter med nedsatt njurfunktion;
 • hög biotillgänglighet, stabil urindrivande effekt.

Mannitol är en representant för den osmotiska diuretikum klassen. Till skillnad från alla andra diuretiska läkemedel, vilka är framställda i form av tabletter, är Mannitol säljs i form av lösning för infusioner.

Mannitol skiljer sig också från andra diuretika av ett mycket bredare spektrum av indikationer för användning. Mannitol kan rekommenderas inte bara för att minska blodtryck, men också för att normalisera det intraokulära trycket, även i akuta glaukom attacker och för att minska eller förebygga risken för cerebralt ödem.

På grund av den intravenösa administreringssättet, har Mannitol den snabbaste antihypertensiva effekten av 15 minuter. Snabb normalisering av blodtryck är möjligt på grund av den direkta penetration av läkemedlet in i blodomloppet. Den diuretiska effekten verkar inom 1-3 timmar efter Mannitol administration och varar upp till 8 timmar.

Diuretika är läkemedel som används uteslutande för hjärt-kärlsjukdomar. Men många människor ignorera denna regel och använda diuretika för andra ändamål:

 • kvinnor tar ofta diuretika för att förlora vikt;
 • idrottsmän använder också diuretika för att förlora vikt, som dopning, liksom att maskera närvaron av illegala droger i urinen.

Okontrollerad användning av diuretika tabletter leder till njursjukdomar och andra hälsoproblem.

Enligt färsk statistik, cirka 1,8 miljoner människor i Sverige lider av högt blodtryck. Trots att de vätskedrivande tabletter är avsedda som första linjens behandling för blodtryck normalisering är många svenskar inte rusa att använda högkvalitativa diuretika eller söka medicinsk hjälp.