ostrogen

Östrogen är ett kvinnligt könshormon som produceras i kvinnans kropp genom äggstockarna. Den manliga kroppen producerar också små mängder östrogen. Det är viktigt både för den manliga och den kvinnliga kroppen att ha en normal östrogennivå.

Östrogennivåerna kan ibland ökas eller minskas beroende av behov. Om östrogen nivåerna är låga kan patienten uppmanas att ta ett receptbelagt östrogenpreparat. Dessa läkemedel förskrivs som hormonersättnings behandling för att höja östrogennivån i kroppen.

Symtom på låg östrogennivå kan variera och beror på åldern av kvinnan då underskottet utvecklas. En låg nivå av östrogen hos kvinnor som är i en fertil ålder tyder oftast på äggstocksdysfunktion och kan påverka förmågan att bli gravid negativt.

Bristen på östrogen, som kan utvecklas med åldern på grund av stress och oregelbundet sexliv leder till dåligt minne, övervikt, humörsvängningar, utmattning och andra besvär.

För att minska symptomen på låg östrogennivå i kroppen och öka östrogen halten effektivt är det rekommenderat att använda östrogen receptbelagda läkemedel som säljs på vanliga apotek.

Till exempel används östrogen receptbelagda läkemedel som kommer i tablett form för att justera och bota olika processer som äger rum i en kvinnlig kropp. Förutom i tablettform, produceras Östrogen också i form av kräm, plåster samt injektioner.

Effektiviteten av behandlingen genom receptbelagt östrogen läkemedel beror på den farmaceutiska formen av läkemedlet som en patient har valt hur hans patientens kropp reagerar på behandlingen. Till exempel upplever vissa kvinnor större effekt av receptbelagda östrogen piller och andra kvinnor mer effekt från en receptbelagd östrogen kräm.

Resultaten från kliniska studier har visat att hormonella läkemedel som innehåller östrogen inte ökar risken för hjärtsjukdomar och bröstcancer hos patienter.

Östrogen ordineras oftast som ett hormonellt preventivmedel och som ett hormonersättnings behandling under klimakteriet. Under klimakteriet kan brist på kvinnliga könshormoner uppstå. Besvär vid denna period är bland annat: irritabilitet, kraftiga humörsvängningar, värmevallningar samt överdriven svettning.

Dessutom kan en kvinna med lågt östrogenvärde uppleva klåda och torrhet i slidan, smärta när man kissar och brist på sexuell lust.
För att lindra sådana obehagliga besvär bör kvinnor använda östrogen mediciner som finns tillgängliga under varumärkena Premarin, Enjuvia, Cenestin, Duavee samt Menest.

Om Östrogen nivåerna däremot är alldeles för höga leder det till hyposensibilisering av insulin, följt av att kroppen ökar fettdepåerna. Dessutom ökar hög östrogen i blodet risken för bröstcancer hos både män och kvinnor. För att minska könshormonnivåer, bör patienter använder receptbelagda östrogen blockerare.

Behandlingen innefattar medicinering med östrogen blockerare för att sänka östrogen, som till exempel Evista eller Raloxifenhydroklorid som endast får användas av kvinnor i klimakteriet. Soltamox och Tamoxifen Citrate ordineras till kvinnor oavsett om de har gått igenom klimakteriet eller inte. Dessa receptbelagda östrogen blockerare bör användas av patienter under 5 år.