Smertestillende piller morfin

smertestillende-piller_se

Smärtstillande medel piller (eller smärtstillande medel) är läkemedel som används för smärtlindring av olika etiologi och lokalisering. Det finns olika klassificeringar av läkemedel för smärtbehandling i modern medicin.

Enligt en av dem, är smärtstillande medel pills delas in i:

  • förening smärtstillande (co-codamol, co-dydramol, co-codaprin)
  • opioidanalgetikum (morfin, kodein, tramadol)
  • enkel, icke-opioidanalgetikum (acetylsalicylsyra, ibuprofen, paracetamol)

De mest allmänt applicerade läkemedel för smärta är den grupp av enkla icke-opioidanalgetika, varav Paracetamol är vanligast.

Paracetamol är ett icke-opioidanalgetikum centrala åtgärder, som kan köpas i svenska apotek utan recept. I de flesta fall kan detta läkemedel för smärta köpas under internationella generiska namn (Oaracetamol) eller under varumärket Paracut.

Paracetamol finns i form av filmdragerade och brustabletter, rektala suppositorier, såväl som oral lösning och infusionsvätska. Denna smärtstillande medel har smärtstillande och febernedsättande aktivitet.

Det används framgångsrikt för behandling av smärta av lätt till måttlig intensitet, såsom menstruationssmärtor, huvudvärk eller tandsmärta. Paracetamol är mycket effektiv i feber som åtföljer infektions- och inflammationssjukdomar.

På grund av det faktum att Paracetamol tolereras väl och har den antipyretiska effekten, är det ofta ordineras för behandling av akuta respiratoriska sjukdomar, influensa och förkylningar hos barn och vuxna.

Dessutom är Paracetamol smärtstillande medel piller anses vara en av de säkraste läkemedel för smärta under graviditet och amning. Emellertid kan regelbundet intag av paracetamol piller i högre doser än 2 mg per dag, leda till oönskade reaktioner.

Vänligen vara medveten om att användningen av icke-opioidanalgetikum i rekommenderade doser är säker, men höga doser (mer än 4g per dag) kan orsaka allvarliga skador på levern.

Därför, om du har allvarliga leverproblem, bör du vara försiktig när du använder Paracetamol och aldrig tar höga doser av denna smärtstillande medel.

Den grupp av enkla icke-opioidanalgetika innefattar även de icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). För närvarande innehåller NSAID klassen cirka 20 produkter. Den mest använda är Naproxen, Aspirin och ibuprofen.

I Sverige är NSAID Ibuprofen tillgängliga under sådana handelsnamn, som Ipren, Alindrin, Ibumetrin och Ibumax. Som regel är dessa smärtstillande medel piller är tillgängliga utan recept i låg dos formen (200-400mg).

Ibuprofen av förlängd verkan eller i höga doser är ett receptbelagt läkemedel, eftersom okontrollerad intag i höga doser kan leda till allvarliga biverkningar.

Detta smärtstillande medel används för att lindra smärta av lätt till måttlig intensitet, orsakad av lederna inflammation, reumatoid artrit eller osteoartrit.

Ibuprofen produceras i form av tabletter, oralt pulver och suspension. För att undvika erosiv och sårbildning i magen, Ibuprofen utan att rådfråga en läkare bör tas längre än 3 dagar och bara efter en måltid.

Sammansatta analgetika är smärtstillande medel som innehåller några aktiva ingredienser. Denna typ av smärtstillande medel piller innehåller vanligtvis en smärtstillande substans (som aspirin eller paracetamol) och ett opioidanalgetikum (som kodein eller dihydrokodein).

Sammansatta analgetika används hos vuxna och äldre patienter:

  • i kombinationsterapi med NSAID
  • för att blockera måttlig till svår block i blåmärken och skador
  • som ersättningsterapi, när patienten inte kan använda NSAID av någon anledning

Ett utmärkande drag av föreningen analgetika är det minsta antal biverkningar, av vilka de flesta är lindriga eller måttliga.

Sammansatta analgetika, som innehåller låga doser av kodein (8 mg) finns i svenska apotek över disk. Du kan köpa sådana smärtstillande medel piller som paracetamol / kodein av företaget Actavis för att lindra måttlig till svår smärta hos vuxna och ungdomar i åldern 12 år och äldre.

Den rekommenderade dagliga dosen är 1-2 tabletter var fjärde timme. Den maximala dagliga dosen bör inte överstiga åtta tabletter av detta läkemedel mot smärta. Detta läkemedel bör inte användas mer än 3 dagar. Om patientens tillstånd inte förbättras efter denna tid, bör läkemedlet sättas ut.

Opioidanalgetika används för att lindra måttlig till svår smärta. Dessa smärtstillande piller har potenta smärtstillande effekter, men samtidigt bidra till beroende och allvarliga biverkningar.

Opioidanalgetika är receptbelagda läkemedel och är avsedda för kortare tids användning. Två av de vanligaste opioidanalgetika är kodein och dihydrokodein.

Jämfört med kodein, tramadol och morfin har en mer potent smärtstillande effekt och kan användas för att lindra svår smärta av traumatiskt ursprung, smärta i maligna formationer, i operativa och postoperativa perioder.

Tramadol levereras till Sverige under varumärkena Nobligan, Gemadol, Tradolan, medan som morfin är tillgänglig under sådana varumärken som Oramorph, Depolan eller Dolcontin.

Opioidanalgetikum Tramadol kan användas som ett enda läkemedel eller i kombination med paracetamol, vilket ökar effektiviteten av tramadol smärtstillande medel piller med minst 30%.

Den rekommenderade dosen är 50 till 100 mg Tramadol tre eller fyra gånger om dagen. Terapeutiska doser bör tas i intervall om 6-8 timmar. Den analgetiska effekten av Tramadol är starkare än den hos kodein, men svagare än den hos morfin.

Morfin har en kraftfull smärtstillande effekt, liksom en sederande verkan. Den initiala rekommenderade dosen är 5-10 mg upp till sex gånger per dag.

Den dagliga dosen av morfinsmärtstillande piller bör ökas till 30 mg, när den analgetiska effekten är otillräcklig. Det kan vara ännu högre i svåra fall.

I båda fallen, det spelar ingen roll, som smärtstillande medel patienten tar, skall det förstås att dessa läkemedel eliminera smärta symptom endast temporärt, och har ingen effekt över orsaken till smärtan.

Därför, för att undvika försämring av smärtattacker, bör du behandla nämligen sjukdom eller patologiska processen, vilket är orsaken till smärtan.